top of page
Orman Okulu Nedir?

ORMAN OKULU NEDÄ°R?

 

Orman Okulu, öÄŸrencilerin kendilerinde güven ve öz saygı kavramlarını kazanmaları ve geliÅŸtirebilmeleri için ormanda ya da aÄŸaçlık alanda öÄŸrenciye aktif katılım yöntemleri ile sürekli olanakların sunulduÄŸu bir süreçtir.

ORMAN OKULU EĞİTİM MODELİ NEDİR?

  • Orman okulu, aÄŸaçlık ve doÄŸal ortamda öÄŸrencinin doÄŸal dünya ile iliÅŸkisini geliÅŸtirmeye yönelik ilerler

 

  • Orman okulu,uzun soluklu bir süreçtir. AÄŸaçlık alan kullanımı süreklilik gösterir ve her mevsimdir. EÄŸitim programının planlanması, gözlemler, adaptasyon ve geri bildirimler her seansı takiben yapılır ve döngüsel olmasına dikkat edilir

 

  • Orman okulu, öÄŸrenci merkezlidir. Süreçte kullanılan yöntemler uygunluk göstermelidir.

 

  • Orman okulu, öÄŸrencinin bütünsel geliÅŸimini destekler. Özgüven duygusu, problem çözme becerileri geliÅŸmiÅŸ, yaratıcılığı yüksek, bağımsız ve eleÅŸtirel düÅŸünebilen bireyler hedeflenir.

 

  • Orman okulu, öÄŸrencinin risk almasını teÅŸvik eden ortamlar sunar. Böylece çocuk daha dirençli, iletiÅŸimi güçlü ve iÅŸbirlikçidir.

 

  • Orman okulu, Level 3 Forest School Leader kalifikasyonunu tamamlamış eÄŸitimciler tarafından yürütülür

​

  • Orman okullarında, okula özgü Orman Okulu yönetmeliÄŸi bulunmalıdır.​

Orman Okulu EÄŸitim Modeli Nedir?
Orman Okulu Eğitim Modelinin Faydaları

ORMAN OKULU EĞİTİM MODELİNİN FAYDALARI

​

Dışarıda oyun ve öÄŸrenme dediÄŸimiz zaman, hemen aklımıza hava koÅŸulları  gelmektedir. “Kötü hava yoktur, kötü giyinme vardır” (Ä°sveç deyimi) prensibi ile yola çıkan okulumuz, çocuklarımızın dış mekan kesiflerini sadece güneÅŸ ve sıcak hava ile sınırlandırmamaktadır.

​

Onların bu kritik geliÅŸim dönemlerinde; biliÅŸsel, motor, uzamsal ve sosyal becerilerini maksime edebilmek adına, “multi-sensory” yani çoklu duyu ortamlarını deneyimlemelerini hedefliyoruz. Ayni zamanda dış mekan etkinlikleri ile doÄŸal hayatı daha yakından keÅŸfedebilme, daha özgürce hareket edebilme ve bulundukları çevre ile bütünleÅŸebilme olanağı saÄŸlıyoruz. 

​

AÄŸaçlık / Açık Alanda ÖÄŸrenmenin GeliÅŸimsel Faydaları

 

  • Motor Becerisi:

 

1-3 yas arası çocuklarda, farklı eÄŸim yüzeyine sahip alanlarda etkinlik yapanların motor-koordinasyon becerilerinin, yüzeyi tamamen düz bir alanda etkinlik yapanlara oranla daha geliÅŸmiÅŸ olduÄŸu gözlemlenmiÅŸtir. (Grahn et al, 1997) Denge ve kıvraklıklarında gözle görülür farklar vardır. Örnek: Dış mekan etkinliÄŸi (outdoor activity); su dolu bir kaptan farklı boyuttaki kaplara eÄŸimli bir yüzeyde su taşıma…

 

  • Dil ve Ä°letiÅŸim Becerisi:

 

Dışarıda dil kullanımı iç mekanla karşılaÅŸtırıldığında 5 kat daha fazladır. Tarım alanı ve aÄŸaçlık mekânların bulunduÄŸu ortamlarda gerçekleÅŸtirilen etkinliklerde, çocukların yeni kelimeleri kullandığı gözlemlenmiÅŸtir. Örnek; dikenli, buz gibi

​

  • BiliÅŸsel Beceriler:

​

Dış mekanda zaman geçiren çocuklarda dikkat ve konsantrasyon surelerinin iç mekanda zaman geçiren çocuklara göre daha yüksek olduÄŸu gözlemlenmiÅŸtir. DEHB (Dikkat EksikliÄŸi Hiperaktivite BozukluÄŸu) semptomlarına az rastlanmaktadır. Yaratıcı ve üreticilik anlamında olumlu dönütler alınmıştır.

​

  • SaÄŸlık:

 

Temiz hava ve devamlı hareket olanağı mikroplarla savaÅŸmak için bağışıklık sistemimizi güçlenmesini saÄŸlar. Helsinki Üniversitesi tarafından yapılan araÅŸtırmada doÄŸada bulunan “microbiota” bakterisinin faydalı olduÄŸundan bahsedilmektedir. Yapılan incelemede ormanlık ve çiftlik alanlarda zaman geçiren insanlarda daha çok yararlı bakteriler ve daha az alerjen oldukları gözlemlenmiÅŸtir.

​

​

  • Risk Algısı

​

Dış mekanda yapılan etkinliklerde çocuklar riski tanıyarak risk alabilmenin ne demek olduÄŸunu öÄŸrenirler. Küçük yaÅŸta risk duygusu ile karşılaÅŸan çocuklar ilerleyen yaÅŸlarda problem çözme yetenekleri daha geliÅŸmiÅŸ olur.

​

  • Fiziksel Faydalar

​

Temiz hava ve oksijen beyin fonksiyonlarının geliÅŸimini destekler. Kaba motor becerilerini geliÅŸtirmeye yönelik çalışmalar, obesite riskini azaltır, kemik yoÄŸunluÄŸunu artırır. GüneÅŸ ışığı D vitamin üretimini destekler. Orman okulu süreci hastalıklara karşı bağışıklık sistemi güçlenir.

 

  • Beyin Sistemine olan Faydaları

​

“Ä°skoçya AÄŸaclandırma Komisyonu'nun raporuna göre, aÄŸaçlık ve yeÅŸil alanlarda zaman geçirmek, cortisol’un (stress ile alakalı bir bileÅŸen) azalmasına yol açarak, çocuklarda sakinleÅŸtirici bir etki yaratır.

 

  • Sosyal GeliÅŸime Faydaları

 

Dış mekanda oyun, iletiÅŸim, takım çalışması, dil becerilerinin geliÅŸimine olanak saÄŸlamaktadır.

​

SIKÇA SORULAN SORULAR

Ormanda veya AÄŸaçlık Alanda ÖÄŸrenme Niçin Onemlidir? 

Çocuklarda fiziksel aktivitenin önemini ne kadar vurgulasak azdır. Bu sebepten ötürü anaokullarında iç mekanlarda “soft play”, yumuÅŸak oyun, alanlarına yer verilmiÅŸtir.

 

Son zamanlarda, yaratıcılık ve hayal gücü geliÅŸimini daha çok desteklemek adına “dış ve doÄŸal ortam öÄŸrenme alanlarına” dikkat çekilmektedir. Bunun en büyük sebebinin çocuklarımızın önceden özgürce dışarıda dolaÅŸarak keÅŸfetme olanağına sahipken, son zamanlarda çocuk güvenliÄŸi ve yeÅŸil alan zafiyetinden ötürü bu olanaÄŸa sahip olamamalarıdır.

 

EÄŸitim ve geliÅŸim uzmanları çocuklarımızın doÄŸa ile etkileÅŸim azlığından yakınmaktadırlar (Louv, 2008). Bu yüzden aileler ÅŸu soru ile karsı karşıyadır: ÇocuÄŸuma bugünün dünyasında, önceden kendi deneyimlemiÅŸ olduÄŸum özgür ortamı nasıl saÄŸlayabilirim?

 

EKOKIDS Anaokulu, bu ortamı çocuklarımıza sunabilmek adına; okul öncesinde bütünsel yaklaşımı desteklediÄŸi için “ORMAN OKULU” eÄŸitim modelini benimser. ÇocuÄŸun dış mekanda oyun ihtiyacını saÄŸlayarak, sosyal, duygusal, biliÅŸsel ve davranışsal geliÅŸim sürecinde dış mekanla olan kesif ve iletiÅŸimini sürekli kılan bir model olması, orman ve aÄŸaçlık alanda öÄŸrenmenin önemini vurgular. 

Sıkça Sorulan Sorular
bottom of page